Krijg je wel eens het verwijt dat je niet goed zou luisteren? Heb je het gevoel dat mensen regelmatig herhalen wat ze al eerder tegen je hebben gezegd? Vraagt iemand jou wel eens nadrukkelijk of je het nu echt goed hebt begrepen? Grote kans dat jij je gesprekspartner geen bevestiging hebt gegeven op wat hij jou net heeft verteld.

De bevestiging. Een kleine moeite om te doen, maar wat wordt het weinig gedaan. Kijk naar een doorsnee talkshow op TV en de presentator vuurt de ene na de andere vraag af op zijn gast, zonder deze ooit te bevestigen of te bedanken voor zijn antwoord. Want dat is in feite wat een bevestiging is: het is een reactie op datgene wat je net hebt gehoord. Waarmee je zegt: “Dank je wel voor wat je net zei, ik heb het begrepen.”

De bevestiging kan zo kort zijn als: “Dank je”, of  “Ja”, of  “Ik snap het.” Je zegt het puur om de zender van de communicatie te laten weten dat je hem gehoord en begrepen hebt. Zonder waarde oordeel, en zonder jouw eigen mening op te dringen. Het geeft je gesprekspartner het gevoel dat je echt geluisterd hebt en dat zijn communicatie bij jou is aangekomen.

Waarom is het belangrijk om met een bevestiging te reageren op wat iemand zegt? Ze zien toch dat je luistert? Ze merken toch dat je geïnteresseerd bent? Dat is helemaal waar, en ook fantastisch als je dat al doet, maar je kunt je communicatie enorm verbeteren door er een bevestiging aan toe te voegen.

Ten eerste getuigt het van veel respect voor je gesprekspartner als je hem bedankt – oftewel bevestigt – voor zijn communicatie naar jou. Hij voelt zich gezien en gehoord, wat de basis is van respect. Daar moet wel bij gezegd worden dat de toon waarop je het zegt gemeend moet zijn en je er geen waarde oordeel in door moet laten klinken. “Dank je wel” zou je ook op een  sarcastische manier kunnen zeggen, waarmee elk respect meteen van tafel wordt geveegd. Maar een welgemeend “Dank je”, met interesse in je stem, zal je gesprekspartner onmiddellijk een goed gevoel geven, omdat hij zich werkelijk begrepen voelt.

Daarnaast krijg je door te bevestigen, sturing over het gesprek. Op het moment dat je iemand bevestigt – en ook werkelijk bevestigt – zal hij namelijk ophouden met praten over dat onderwerp. Jij hebt hem immers net laten weten dat je hem volledig gehoord en begrepen hebt, dus hij voelt niet langer de neiging om er over door te gaan. Wat jou de gelegenheid geeft om van onderwerp te veranderen, of een ander aspect ervan aan te snijden.

Als laatste grote voordeel is de bevestiging een methode om een communicatie goed te beëindigen. Er blijft namelijk niks meer tussen jullie ‘hangen’. Alles is duidelijk, alles is begrepen, want de communicatie is bevestigd. Je gedachten kunnen er van af en die kun je nu weer op iets anders richten. Door te bevestigen, is deze communicatie afgerond, en is je aandacht vrij voor andere zaken. En dat geeft ruimte in je hoofd. Een opgeruimd gevoel.

Ook leren hoe je moet bevestigen? In mijn communicatie training ga ik daar uitgebreid op in! Bel me direct op  06 – 27 55 6 551  of stuur een mail voor meer informatie.


No Comments


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.