Waarom ik als vrouw liever naar Tan kijk dan naar Pauw

  • No Tags
  • Blog
  • Reacties uitgeschakeld voor Waarom ik als vrouw liever naar Tan kijk dan naar Pauw

Feelgood-televisie? Een hoger entertainment gehalte? Ander soort gasten? Wat is het waardoor Humberto Tan veel meer kijkers trekt dan Jeroen Pauw met zijn Late Night Show? En dat met name vrouwen aangeven liever naar de show van Humberto te kijken dan het programma van Jeroen?

Is het zijn glimlach? Zijn altijd met zorg uitgekozen kleding – die hij ook nog eens zelf ontwerpt – of zijn verzorgde uiterlijk? Vinden we hem sexy?

Jeroen Pauw heeft de naam. Een vrouwenversierder. Een vrouwenverslinder zelfs. Gaat er prat op het bed met meer dan 200 vrouwen te hebben gedeeld. Sexy? Gezien zijn reputatie kennelijk wel. Maar eerlijk gezegd niet zo mijn ding.

Vinden we Humberto sexy? Mmm… hij heeft zeker looks en uitstraling. Maar het is meer een andere factor die het aantrekkelijk maakt om naar hem en zijn programma te kijken.

Volgens de recensies is Humberto aardiger, warmer en vrolijker. Zet daar de interviewstijl van Jeroen Pauw tegenover en je kunt er niet omheen dat Pauw harder, cynischer en kritischer is.

In een talkshow gaat het niet om de presentator. Het draait om de gasten. En daar zit hem nou net de crux. Hoe gaat een presentator om met zijn gasten?

Humberto is een meester in communicatie. Er zijn een aantal dingen die hij perfect doet:

Humberto behandelt zijn gasten ALTIJD met respect – wie hij ook voor zich heeft. Wat maakt dat mensen zich bij hem op hun gemak voelen en eerder geneigd zijn zichzelf bloot te geven.

Anders dan wat we tegenwoordig in heel veel andere talkshows zien, is hij er niet op uit om zijn gasten onderuit te halen. Zijn intentie is juist om het BESTE in zijn gasten naar boven te halen en te laten zien. En door zijn gasten te laten schitteren, schittert hij zelf.

Humberto neemt in zijn show een gepast bescheiden rol aan, en heeft een perfecte timing in de verdeling van aandacht tussen hem en zijn gast. Volop aanwezig stuurt hij het gesprek behendig en beheerst de kant op die hij wil, echter zonder zelf te overheersen.

En ja, hij is warm, aardig en vrolijk. Maar er is nog een andere emotie, een emotie die veel meer bij ons blijft hangen en waarin hij zich echt weet te onderscheiden van vele andere talkshow-hosts van dit moment:

Humberto is OPRECHT GEÏNTERESSEERD in zijn gasten. En dat is zijn unieke kwaliteit. Let op zijn houding en de manier waarop hij zijn gasten aankijkt en belangrijk maakt.

HIJ IS NIET INTERESSANT – MAAR GEÏNTERESSEERD.

Oprechte interesse. Iets wat we tegenwoordig nog maar weinig zien op TV.

TV scoort met emotie. En uit de kijkcijfers blijkt dat positieve emoties – gelukkig – toch beter scoren dan negativiteit en ellende. Oprechte interesse, vrolijkheid, enthousiasme… allemaal positief. Kritiek, cynisme of aanvallende vragen… liggen allemaal veel lager op de schaal van emoties.

En dat is waarom ik liever naar de show van Humberto kijk dan die van Jeroen Pauw. En met mij waarschijnlijk vele andere vrouwen. Want oprechte interesse voelt goed. Het trekt onze eigen emotie een beetje mee omhoog. Dus komen we toch weer uit op Feelgood-televisie…

Wil jij ook hogere kijkcijfers? In mijn workshop EMOTIES DE BAAS laat ik zien hoe jij net zo succesvol kunt zijn als Humberto Tan.


No Comments

Comments are closed.