Vind jij het eng om voor een groep te spreken? Als je in de gelegenheid bent om van tevoren de zaal te bekijken, dan moet je het volgende eens proberen:

Loop de hele zaal rustig rond en raak elke muur op verschillende plekken aan. Kijk naar het plafond, naar de vloer, naar de plek waar de deur zich bevindt. Zijn er ramen in de zaal, ga voor het raam staan en kijk naar buiten. Draai je weer om en neem de hele zaal goed in je op. Ga met je rug naar iedere muur staan en overzie de zaal iedere keer vanuit een ander perspectief. Kijk naar eventuele posters of afbeeldingen aan de muur. Laat je ogen over alle stoelen gaan en stel je voor dat daar straks je publiek zit, naar jou te kijken. Neem alles rustig in je op en zorg dat je je thuis voelt in de zaal.

Zet de materialen die je tijdens je presentatie nodig hebt van tevoren klaar. Als alles klaar staat, ga je op de plek staan waar jij straks gaat spreken, en oefen je een stukje van je speech, waarbij je er voor zorgt dat je alle hoeken van de zaal bereikt. Niet alleen met je stem, maar ook met je intentie. Intentie is de draaggolf waarover jouw boodschap wordt overgebracht. Probeer met je intentie tot helemaal achter in de zaal te komen.

Nog tijd over voor het begint? Ga niet je hele presentatie weer doornemen. Die zit echt wel in je hoofd, want je hebt je van tevoren immers goed voorbereid. Pak een moment van rust en neem bijvoorbeeld iets te drinken. Pas als er mensen binnenkomen, kom je weer in actie. En daarvoor heb ik de volgende tip:

Als de groep binnenkomt, begroet de mensen dan zoveel mogelijk persoonlijk. Geef ze een hand en stel je voor. Daarmee maak je het eerste contact met je publiek, en heb je straks niet het gevoel dat het allemaal vreemde mensen zijn. En ben jij een beetje minder vreemd voor hen. Dit zal niet in alle gevallen mogelijk zijn – en is er geen gelegenheid voor of past het niet binnen de setting waar je moet spreken, dan laat je het gewoon achterwege. Maar heb je er wel tijd voor en past het binnen het programma, dan zal dit je zeker helpen om een stukje spanning kwijt te raken.

Een beetje spanning hoort erbij. De eerste minuten van een presentatie moet je altijd even aftasten en aanvoelen hoe de groep reageert. Zelfs doorgewinterde sprekers hebben last van een gezonde spanning – een lichte plankenkoorts die kennelijk nodig is om je op scherp te zetten en te presteren. Vaak valt dat na de eerste minuut al van je af. En daarna kan het genieten beginnen. Veel plezier!

 


No Comments


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.