Er lag een stapel reclamefolders op tafel. Ik zou ze net bijeenrapen om in de papierbak te gooien, toen mijn oog op deze foto viel. De tekst eronder trok nog meer mijn aandacht… De bakresultaten zijn zo goed dat we U wel waarschuwen voor te intensief gebruik. Bij welke context hoorde die?

Ik draaide de flyer om en het bleek om reclame te gaan voor een friteuse. Meteen schoot ik in de lach! Een meesterlijke foto om in deze mailing te plaatsen, want juist vanwege deze anti-reclame voor patat en alle andere gefrituurde zaken, was mijn belangstelling compleet gewekt!

Sterker nog, ik heb de hele flyer daarna aandachtig doorgelezen. Het is dat ik al een friteuse heb aangeschaft bij deze leverancier, maar anders zou ik er meteen een bestellen.

Humor werkt om je boodschap over te brengen. Probeer een saai product aan de man te brengen: stop humor in je campagne en je trekt de aandacht. Zelfs wanneer het niet direct tot hogere verkoopcijfers leidt, is het wel goed voor je naamsbekendheid.

Humor heeft nog een ander effect. Humor werkt ook weerstand verlagend. Dit werkt bij een product, maar ook zeker in persoonlijke communicatie. Omdat er opeens iets voorbij komt dat je totaal niet verwacht, wordt je aandacht afgeleid van al je eigen gedachten en vooringenomen meningen. Je geest ontspant zich en gaat weer open staan.

De automatische piloot – waar je zo vaak routinematig op opereert – gaat er even van af. Ook al gebeurt het razendsnel: je wordt gedwongen om even stil te staan bij het moment en te kijken hoe je deze opmerking moet plaatsen.

En als het een goede grap was, dan word je er vrolijk van! Je serieuze bui verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Vrolijkheid staat hoog op de schaal van emoties. En hoe hoger je emotionele toon, hoe meer ruimte je ervaart en hoe meer energie je door je lijf voelt stromen.

En dat willen we allemaal wel: meer ruimte en meer energie. Dus breng gerust wat humor mee in je communicatie. Zowel op je werk als privé.

En welk soort humor scoort dan vaak het best? Als je met enige zelfspot een grap over jezelf durft te maken. Of kritiek van iemand anders tot in het belachelijke op jezelf betrekt.

In het geval van deze reclame actie zie je die zelfspot zeker terug. De leverancier van deze friteuse – STT Lelystad – waarschuwt u wat de effecten zijn als u zijn product te vaak gebruikt.

Zelfspot vind je ook terug in reclames als die van Axe voor hun deodorant of die met Charlie Sheen voor het alcoholvrije bier van Bavaria.

En criticasten die opperen dat de Ikea catalogus niet meer van deze (digitale) tijd is, worden door het concern de mond gesnoerd met deze grappige clip: 

Ik hoop dat deze blog een lach op je gezicht heeft gebracht. Frituur ze!


No Comments


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.